Часът на Земята 2013 – 23 март (събота), 20.30 ч

Часът на Земята 2013 – 23 март (събота), 20.30 ч

Тазгодишното издание на Часът на Земята – една от най-мащабните акции на WWF ще се състои на 23 март, събота от 20.30 ч.

По време на Часът на Земята, хора от целия свят символично изгасяват осветлението в домовете си, а знакови сгради притъмняват като по този начин се отправя призив за по-устойчиво бъдеще.

В световен мащаб Часът на Земята започва през 2007 г. През изминалите години инициативата се трансформира в глобално общество, чиято цел е да покаже ангажираността на хората към екологичните проблеми, както и че промяната зависи от малките стъпки, които всеки от нас прави ежедневно. Така през 2012 г. в кампанията участваха 7000 града в 152 страни по целия свят.

За втора поредна година Часът на Земята ще работи с платформата „Аз правя, ти действаш“, базирана в YouTube. Платформата дава възможност на хората да споделят своите лични предизвикателства, задавайки въпроса „Какво би направил ти, за да спасиш планетата?“. Обещанията, които отправят хората са различни: да посадят дърво, да се откажат от употребата на пластмасови бутилки или да използват енергоспестяващи крушки.

През 2012 г. чрез „Аз правя, ти действаш“ 4 млн. души отправиха своите предизвикателства като по този начин изразиха волята си за по-устойчиво бъдеще и вдъхновиха своите общности.

В България Часът на Земята се провежда от 2009 г., като всяка изминала година неговите привърженици стават все повече. През 2012 г. в инициативата участие взеха 74 града. Тогава традиционно в знак на съпричастност за час притъмняха фасадите на Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, Софийският университет, Президентството, Парламентът, БНБ и много други.

А Лом ще отбележи за шеста поредна година тази световна инициатива! Ние ще се включим отново, а ти?

Comments are closed.