2010 година

2010 година

1. Генно Модифицирани Организми –  януари 

  • Представихме филм за вредата от ГМО – „Светът според Монсанто” на френската журналистка Мари-Моник Робин
  • Разпространихме брошури за ГМО

2. Награждаване на победителите в конкурса „Ние и промените в природата” –  февруари 

Участвахме в събитието по награждаването, организирано от Фондация „ЕкоОбщност”, съвместно с Община Габрово. Творбата ни – фотоснимка, е класирана на първо място в категория снимка  в конкурса, посветен на глобалните промени в климата и влиянието им върху хората и природата.Церемонията се  проведе в залата на Френския институт в София

3. Презентация “Важността на ломския регион за опазването на влажните зони на България и тяхното биоразнообразие” –  март 

Организирахме представянето съвместно с Българско дружество за защита на птиците.

4. Работната среща с международно участие „Дунавската стратегия – шанс за по-добро бъдеще на дунавските общини”: панел – Въпроси, свързани с реката –  март 

Участвахме в срещата с изказване  и представихме клипа за река Дунав. Срещата се  проведе в хотел „Трансимпекс”- град Лом.

5. Детски празник  „Жива пролет”  в ЦДГ 9 –  март 

Запознахме децата с някои от предвестниците на пролетта – птици (щъркел, лястовица) и цветя (минзухар, лале, зюмбюл, теменужка, нарцис): отличителни белези, храна, гнезда. Изработихме и поставихме хранилки за птици (синигери и врабчета) и посадихме луковични растения.

6.  „Часът на Земята” – 29.03.

Кампанията включва:

  •   изключванена осветлението като една от най-безобидните и лесни стъпки към съхраняването на планетата и част от мерките срещу глобалното затопляне;
  • изготвяне и разпространение на брошури;
  • факелно шествие;
  • концерт на свещи;

7. Участие в инициативата „Работилница за перашки“ –  1.04.  

Във връзка със светлият християнски празник Великден на площад „Свобода” се включихме в боядисването на яйца – Перашки.

8.  Ден на Земята – 22. 04.  Проведохме кампания за залесяване на опожарен терен 

Тазгодишното честване на Деня на Земята 22 април, организирано от Международната мрежа за Деня на Земята е посветено на 40-та годишнина от началото на отбелязването на Деня на Земята. Международната мрежа тази година фокусира вниманието и призовава за конкретни действия за решаване на въпросите, свързани с изменението на климата. Един от начините е залесяването. Изменението на климата вече е реалност и оказва своето влияние върху цялата планета. Прогнозите за изменението на климата показват, че то ще продължи и ще изправи човечеството пред предизвикателства, с които то не се е сблъсквало досега.

9.  Световен ден за засаждане на дръвчета – 21 май. Засаждане в двора на ПГ „Найден Геров” и в Градската градина

На 21 май 2010 г  засадихме дръвчета в рамките на международната акция „Засади дърво”. Акцията е организирана от  Световното виртуално училище за устойчиво развитие и екология „ЕНО”, на която седалището  е разположена във Финландия и има голям успех. След засаждането изпратихме снимки на сайта на организацията и получихме сертификат за участие.

10.  Световен ден на околната среда – 5 юни. Екскурзия до Ловеч

Тази година той  е посветен на неотложната нужда от по-добро управление на световното биоразнообразие и екосистеми. 2010 г. бе обявена за Международната година на биоразнообразието. „Една Планета, едно бъдеще – да съхраним биоразнообразието” е призива на Обединените нации за околна среда. Във връзка с това, за да се популяризира животинското биоразнообразие се включихме в еднодневна екскурзия до град Ловеч, където се намира втората по големина българска зоологическа градина.

11. Ден на река Дунав –  29 юни  

Организирахме екошествие „Аз обичам Дунав”, съвместно с участниците по проект „Децата на Лом – творят и мечтаят”. Изработихме плакати и приложна творба –РИБА – ГИГАНТ, която предвождаше шествието. Разпространихме брошури и клип, свързани с реката и нейните проблеми.

12.  Деня на град Лом –  17 септември

Участвахме в кампания по раздаване на поздравителни картички на ломчани.

13. Церемония по обявяване на Международния победител в конкурса «Бъди активен, защити реките» –  24, 25 и 26 септември  

Участвахме като Национален победител, проведе се във Виена, Австрия.

14. Петиция „Искаме елха с корен” по идея на фондация „ЕкоОбщност” – декември  

Подкрепихме петицията. Линк на петицията: http://bgpetition.com/elha_s_koren/index.html

15. Коледа

Включихме се в инициативата на ЦДГ 9 за раздаване на екокартички, свързани с предстоящите Коледни и Новогодишни празници.