Александър 9В

Александър 9В

Ще потънем ли в боклук

Следващият път, когато си купите храна за вкъщи, помислете какво става с опаковката. Тя се използва само еднократно, но животът й е колкото нашия. Такива отпадъци се добавят към огромната планина от боклуци, които всеки един от нас изхвърля всяка година.

Днес боклукът е глобален проблем и достига дори до най-отдалечените части на света, в това число и България. Начинът на живот на човека значително се е променил през последния век, а заедно и с него и боклука. През ХХ век е имало много малко опаковки и те са били планирани за дългосрочна употреба.

Днес опаковките се навсякъде: от дрехите до мобилния телефон. В един свят, където пазаруването се е превърнало в главен начин на “прекарване на свободното време”, всеки от нас “произвежда” до един тон битови отпадъци годишно. Въпросът е не толкова как е възникнал проблема, а по-скоро как да намерим изход от това положение.

Въпреки сериозните проблеми с боклука, хората все още могат да се справят с този все по- нарастващ проблем. Един от начините е да рециклираме предмети от стъкло и пластмаса.Вместо да ги изхвърляме, трябва многократно да ги използваме. Това не само ще ни е от полза, но и ще участваме в опазването на нашата планета Земя. От кухненските и градинските отпадъци може да се произведе тор за подхранване на почвата, което ме навежда към друга мисъл- рядко ще срещнеш човек, който ще вземе да засади едно дръвче в парка или в пред блока. За жалост ние използваме твърде бързо ресурсите на планетата и сега вместо да помагаме, повече пречим.

В България положението е същотото. Българинът има лошия навик да изхвърля боклука си навсякъде: от морето до планината, по улиците, детските площадки, от балкона си…….

Когато е анонимен прави всичко това, но….. пред “хората” се възмущава яростно !

Резултатът в края на краищата е един: ние живем в епохата на боклука.

Тук е момента да кажа, че отдел “Чистота” не си вършат съвестно работата си, вече никой не измива рано сутринта улиците с вода, както е било преди време (тогава не е имало “кризисен щаб”)

Моето мнение е, че повече се говори за проблема в статии, интервюта, прехвърля се отговорността от един на друг, вместо да се предрложат реални действия за разрешаване на ситуацията. Политиците обичат да печелят точки с празни обещания!

Боклукът ще е на мястото си, ако всеки от нас го постави там !

Александър  Сребрянов  Костадинов, 9 В

VN:R_N [1.9.22_1171]
Оценка за есето:
Rating: 3.8/5 (32 votes cast)

Александър 9В, 3.8 out of 5 based on 32 ratings
Comments are closed.