Ясен, 9 В

Ясен, 9 В

Ще потънем ли в боклуци

 
Ще потънем ли в боклуци? Този въпрос мъчи не само нашия красив град, но и застрашава цяла България. В България той все още е непреодолим проблем. Което и дете да попитате, дори и възрастен, всеки ще ви отговори, че не иска да живее в сметище. Но дори до този момент, по този въпрос, който за мен е един от най-важните въпроси, няма решение.

Не знам дали и вие като мен се питате къде е проблема и в кого е вината? Всичко зависи от самите нас. Едва ли повечето от нас могат да се похвалят, че не са изхвърляли някаква опаковка, дори и един път, но може би не сме се замисляли, че с нашите действия самоунищожаваме, не само околната среда, но дори себе си. Може би хората имат нужда да се оплакват за нещо, да търсят виновните, а може би боклукът им харесва, колкото и шокиращо да звучи това.

Въпреки всичко аз мисля, че не е така, но от всичко, което виждам във всекидневието си, друго логично обяснение няма. Постоянно гледаме как във всички европейски държави хората имат по-високи стандарти или просто имат по-голямо самосъзнание. На хората в другите държави им е неудобно и дъвката да си хвърлят на земята, а ако дори посмеят да го направят съм убеден, че ще бъдат санкционирани от закона. Не може ли поне един път ние да сме за пример, наистина ли трябва да живеем в едно такова място, да се срамуваме едва ли не че сме българи, че живеем в толкова прекрасна и зелена държава. Дори и възрастните – какъв пример ни давате, хвърляйки цигарите и опаковките от семки на земята. Нали точно такива стихотворения учим, за да обичаме и уважаваме един друг и себе си и най-вече държавата ни. Дали, ако направим фабрики за преработване на отпадъци, проблемът ще спре до тук? Едва ли, поне докато самосъзнанието ни не се промени изцяло към добро. И докато не помогнем за намиране на място за сметище. То също няма да е подходящо никъде, но все пак е по-добре отколкото да са по детските катерушки и паркове. А може би са ни нужни и повече кошчета за боклук, който да използваме.

Единственото, което се иска от нас е да обичаме и да уважаваме себе си, да имаме закони и правила, който да спазваме като всички хора по света. Много е лесно да се пише с думи сигурно си казвате, но е точно толкова лесно и да се изпълни и аз се опитвам да го правя всеки ден. Можем ли да докажем на себе си, че заслужаваме една по-добра държава и един по-добър свят? Аз мисля, че можем стига само да го искаме, винаги има начин, повярвайте.

Хора, осъзнайте се!

Ясен Василиев Димитров, 9в

VN:R_N [1.9.22_1171]
Оценка за есето:
Rating: 4.5/5 (103 votes cast)

Ясен, 9 В, 4.5 out of 5 based on 103 ratings
Comments are closed.