Магдалена, 10 А

Магдалена, 10 А

Ще потънем ли в боклуци?

В днешно време живота и ежедневието на хората по света са много забързани. Всеки от нас постепенно свиква с напрежението, като наравно с това установява самостоятелни навици за живот. Един от навиците, който е важно да запазим, е грижата за околната среда.

Впечатлението, което оставя някого, когато изхвърли отпадък не на обозначеното за това място не е приято. Но, когато се замислиш „аз също съм го правил“ се възмущаваш от самия сее си. В днешно време навиците на хората и особено на младото поколение, много са се променили.

Светът и неговата икономика са в своя възход, поради това в атмосферата се изхвърлят тонове вредни газове. Ходейки по улиците виждаме препълнени контейнери, в които бездомни кучета търсят храна. Сърдим се на всеки, който видим, че не спазва реда, но сами сме си виновни. До къде стигнахме? – се питат някои и точно тези хора преди са изхвърляли постоянно опаковките от вкусотиите, засищащи най-много нестихващата ни всеядна същност. Да, защото първоначално винаги хората гледат дали това, което искат няма да им падне от небето. Прекалено сме мързеливи, за да се безпокоим за света ни и от там за самите нас.

И тук някъде отзад в хранителната верига на замърсителите, в наше лице, стоят хората, които се интересуват. Това са природозащитниците и еколозите, заинтригувани от последиците от замърсяването и обгазяването на планетата ни. Рециклирането се задава, като нова вълна от опити за спасяване на дома ни. Учението на невежите се засилва. Но дали вече не е късно, дали вече не сме съсипали най-хубавото дадено ни от Бога.

Много организации ни учат как да рециклираме, да изхвърляме разделно, да използваме повторно. За хората, занимаващи се с еколкогичните проблеми е похвално и те се явяват, като освободители на световното население.

Изсичането на гори, строежите на пътища, вредните газове от заводите и много други влияят на живота ни. Боклуците ни затрупват само, защото ние самите не правим нищо по въпроса. Мързеливостта ни ни кара да се оплакваме постоянно. И тук изплува въпроса: дали ще затънем в боклук или ние самите ще се превърнем в него?

Магдалена Борисова, 10 А

VN:R_N [1.9.22_1171]
Оценка за есето:
Rating: 4.0/5 (37 votes cast)

Магдалена, 10 А, 4.0 out of 5 based on 37 ratings
Comments are closed.