Кристина, 10 Б

Кристина, 10 Б

Ще затънем ли в боклуци?

 Всеки човек се стреми да живее така, че да му е уютно и приятно. На никого не би му харесало да бъде заобиколен от боклуци и мръсотия. В днешно време обаче хората не обръщат внимание на това, че те затъват в боклуци, на това че на всеки ъгъл около нас има отпадъци, които по някакъв начин ни задушават.

Ще затънем ли в боклуци? “ Това е въпросът, който вълнува не малко хора, но и в същото време не достатъчно. Хората, грабнати от сивото ежедневие, не обръщат толкова голямо внимание на мръсотията около тях. Други даже и не се вълнуват какво се случва с околната ни среда, дали тя е замърсена или не. Има и хора, които в стремежа си да правят пари и борещи се за слава,замърсяват нашата природа. Малцина биха се включили в почистването на боклуците около нас.Малцина биха се лишили от удоволствията, които предоставя денят, за да почистват мръсотията. Егоистите са много. Вие самите бихте ли почистили район, който не е вашият? Бихте ли били полезни на Земята, а всъщност и на себе си? Ако всеки един от нас мислеше положително и не беше егоист, Земята щеше да е едно по– добро място за съществуване.

Боклуци има и ще има, докато хората не се мотивират да направят нещо в живота си, нещо различно от ежедневието, нещо полезно. Какъв пример ще дава човек на своите приятели, дори след време и на децата си? Как ще ги възпитава, когато им дава лош пример като изхвърля боклуците си, където му падне. Къде отиват ценностите, себеуважението? Не е важно само да се твърди, че се обича природата. Не думите са важни, а делата. Един човек,ако обича природата, той би се грижил за нея, би я пазил и обогатявал.

Въпреки големия брой хора, които не правят нищо, за да изчистят боклуците, ние, съвестните, ще положим всички възможни усилия, за да може Земята да стане по – приятна, отколкото е в момента.

Нека хората станат по – добри и отговорни, да изпълняват дълга си към природата и около нас ще бъде чисто, без боклуци и мръсотия.

Кристина Димитрова, 10 б

VN:R_N [1.9.22_1171]
Оценка за есето:
Rating: 4.5/5 (146 votes cast)

Кристина, 10 Б, 4.5 out of 5 based on 146 ratings
Comments are closed.