Любомира, 12 Б

Любомира, 12 Б

Ще се заровим ли в боклуци?

        Общо казано „Да”. Съвременните технологии,автоматизации и модернизации са полезни и са в помощ на съвременния човек,но те неминуемо водят със себе си и вредни елементи.Вкакво се изразява това?!

Отговорът можем да намерим навсякъде около нас. Преработването и рециклирането на пластмаси, които ни зариват навсякъде е обезопасено, но какво се случва преди това? В съвременното ежедневие те са бърз помощник(еднократни), спестяват време, като например за миене и поддръжка на бързащата домакиня. Това е добре, но лошото е, когато безотговорно се захвърлят където и да е, а за тяхното разпадане са нужни стотици години, да не говорим, че гниене няма. От други предмети също се нуждаем непрекъснато – например батериите, които намират широко приложение навсякъде, но дали сме запознати с това, че отделят вредни вещества и трябва да сме внимателни къде и как ги захвърляме. Всичко това попада като разпадащ се продукт в околната среда и всички живи организми го поглъщат. Няма нито едно от тези същества, което да не участва в кръговрата, за да съществува животът на Планетата ни: растения – животни – хора – отпадъчни продукти – микроорганизми – една хранителна верига, която започва с отровни вещества. Какво се случва с въздуха?! Там е не по-различно. Дим, изпарения, вредни газове. И това всичко е продукт на човешката дейност. Наистина, нуждаем се от химическа промишленост, от автомобили, но дали се нуждаем от задимени помещения, дали достатъчно разумно се възползваме от дребните на вид удоволствия-това е въпрос, който съдържа отговор и той е „НЕ!”. Водата,която е незаменим дар от природата за всичко живо на земята, тя също е замърсявана и вина за това имаме пак ние – Човеците- „разумните” човечета. Къде е най-лесно да изхвърлим мръсотията – разбира се в реката -„Тя ще ги отнесе”- нали, къде? Какво се случва с бистрите потоци и реки – никой не си задава този въпрос. Нали водата преминава и се просмуква навсякъде – потърпевшите сме отново всички живи същества. Казано накратко – от нас за нас!

Защо да не изхвърлим пликчето с боклука в кошчето, нима това би ни струвало неимоверни усилия. Но не, по-друго е наоколо да е осеяно с пластмасови опаковки, консервни кутии, дърветата да са окичени не с плодове, а с найлонови торбички, детските площадки да са пълни с угарки от цигари и т.н.

Ако продължаваме така, докъде ще стигнем?! Освен че вредим на самите нас, какво оставяме за идните поколения или по-точно как ги възпитаваме?! Неопазвайки околната среда, все едно мразим природата, на това възпитаваме и по-малките си братя и сестри и дори децата си.

Вразумете се бързащи хора! Пазете природата и тя ще пази нас. Не я превръщайте в свинарник,защото ще се окаже,че свинете сме ние!!!

 Любомира Велкова,   12 б

VN:R_N [1.9.22_1171]
Оценка за есето:
Rating: 3.5/5 (23 votes cast)
Любомира, 12 Б, 3.5 out of 5 based on 23 ratings
Comments are closed.